Article written on 28. marts 2007 by Anders

TopicCategoryPlatform / OSRelated issues...
Off-line redigering og tekstformaterEditor modulWindows XP Pro Sp2 - Win 10 / Alle browsereMore about the same subject...
Description of Problem / Solution:

Monica spørger:
Hvis jeg vil skrive mine tekster off-line, skal teksterne så gemmes som *.doc eller *.rtf  inden jeg kopierer indholdet ind i WYSIWIG - editoren?

Anders svarer:
Det korte svar er: "Nej!"
Du kan faktisk bruge en vilkårlig teksteditor eller tekstbehandlingsprogram til at skrive dine tekster med. Det, der er vigtigt, er at når du gemmer din off-line tekst, må teksten ikke være formateret. Dvs. at din tekst kun skal fremstå som tekst - uden angivelse af fonte, farver, skriftstørrelser, linieskift eller lignende. Det kan du kun sikre dig ved at gemme teksten i *.txt - formatet. Langt de fleste tekstredigeringsprogrammer (f.eks. MS Word, MS WordPad, MS Works og Sun/OpenOffice Write, Corel WordPerfect m.v.) og tekst-editors (MS Windows NotePad, UltraEdit, NotePad++, jEdit, VI-editor og LaTex til Linux/Unix) understøtter denne mulighed ved at klikke på "Gem som" eller "Save as".

Både formaterne *.rtf (Rich Text Format) *.doc og *.docx (Microsofts dokumentformater) understøtter en mængde tekstformatering. Hvis du derfor trækker - "Drag ´n´ Drop" eller bruger Copy/Paste (Kopier/Indsæt)  - til at indsætte en tekst i *.rtf eller *.doc(x)-formatet i WYSIWYG - editoren, vil du få en del af disse tekstformateringskoder med. Editoren kan rense en del af disse koder ud, men ikke altid dem alle. Visse af formateringskoderne vil blive accepteret af WYSIWYG - editoren, men en del vil blot optræde som "støj" eller skabe problemer, når de blandes med den HTML-kode ("Internet - sproget"), som WYSIWYG-editoren tilsætter teksten for at gøre den til gyldig HTML-kodet tekst.

Så konklusionen er altså, at man sagtens kan bruge sin favorit-tekstbehandler (med stave- og grammatik-kontrol) under forudsætning af, at man altid gemmer sine tekster i *.txt - format. Og efterfølgende, når man klipper sin tekst ind i WYSIWYG - editoren fra *.txt - dokumentet, lader WYSIWYG - editoren eller Style Sheet´et (Typografiarket ~ .css-filen) tage sig af  formateringen.

Article written on 28. marts 2007 by Anders
Article No. #19